Megköszönték a Vértesi Erőmű elnökének munkáját

(HVG.hu, 2012. január 6.)

A Vértesi Erőmű Zrt. közgyőzésén Kovács András Zoltánt nevezték ki a társaság vezérigazgatójává és új igazgatóságot választottak, egyúttal megköszönték az előző elnök-vezérigazgató, Magyari József válságkezelő munkáját – közölte a Vértesi Erőmű pénteken.

A Vértesi Erőmű Zrt. 2010 májusában kinevezett vezetése végrehajtotta feladatát, rendezte a társaság adósságállományát és a munkavállalók jövőjét. A működés a válságkezelés után visszatérhet a normál üzemmódba, ezért a közgyűlés megköszönte a válságmenedzserek munkáját és a több évtizedes villamosenergia-ipari tapasztalattal rendelkező Kovács András Zoltánt nevezte ki vezérigazgatóvá – közölte a VÉRT.
A csődhelyzet kezelésével, a csődegyességgel és a reorganizációval a VÉRT és az MVM vezetése visszaállította a normál üzleti folyamatokat, a Vértesi Erőmű 2014-ig üzemelhet. A vállalat együttműködik Bokod és Oroszlány önkormányzatával, hogy a térség távhőellátását is megnyugtatóan rendezzék. A közgyűlés új tagokat választott a Vértesi Erőmű Zrt. igazgatóságába, a testület tagjai: Nagy Sándor, Kovács András Zoltán, Havelda Tamás, Varga László és Zsebők István – tájékoztatott az erőmű.

Fotó: Túry Gergely

A Vértesi Erőmű csődeljárása 2011 júliusában fejeződött be, amire azért volt szükség, mert a vállalat vezetése a Kapolyi László nevével fémjelzett System Consultinggal áramvásárlási megállapodásokat kötött, majd ezek meghiúsulása után az erőműnek közel tízmilliárd forintot meghaladó kártérítést kellett kifizetnie az áramkereskedőknek. A társaság továbbra is kapja a felhasználók által megfizetett “szénfillért”, amiből a VÉRT-nek évi 6,7 milliárd bevétele van, de ezt csak a bányabezárás költségeire fordíthatják.
A szénfillér fenntartásával a tervezett 2012 helyett 2014 végéig működhet az ország egyetlen mélyművelésű szénbányája, a Márkushegyi Bányaüzem, a rekultiváció 2018-ig adhat munkát a térségben.